Wat is het verschil tussen mixing en mastering

Wat is het verschil tussen mixing en mastering?

Mixing en mastering worden vaak in dezelfde adem genoemd. Beide vakgebieden bevinden zich aan het eind van het productieproces. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen mixing en mastering? Laten we eerst eens kijken wat een mixing engineer allemaal doet.

Mixage

Een muziekproductie bestaat uit verschillende sporen. Afhankelijk van het muziekgenre heb je bijvoorbeeld drums, bas, gitaar, piano, synthesizers en zang. Elk instrument is opgenomen met 1 of meerdere microfoons.

Volumebalans

Al deze audio sporen moeten op een bepaalde manier samenwerken. Er moet een volumebalans worden gemaakt zodat de muziek precies overkomt zoals de muzikanten en producer dit bedoelt hebben. Dit is één van de taken van een mix engineer.

Frequentiebalans

Zodra er een volumebalans is gemaakt wordt er geluisterd naar de frequentiebalans. Is de zang verstaanbaar? Zijn de gitaren niet té scherp of zelfs schel? Klinkt de piano niet té dof? In de mix kunnen met equalizing, ofwel toonregeling, aanpassingen worden gemaakt aan de klankkleur.

Equalizing met Fabfilter Pro Q3
Fabfilter Pro-Q3 software Equalizer

Met een EQ kan je frequentiegebieden verzwakken, versterken of zelfs helemaal weghalen. Ook kan er bewust ruimte worden gecreëerd door bijvoorbeeld laag weg te halen uit de gitaren zodat dit de basgitaar niet in de weg zit.

Dynamiek

Daarnaast wordt er tijdens de mix gekeken naar dynamiek. Kan je alle woorden van de zangeres goed verstaan? Zijn de drums niet té heftig? En speelt de basgitarist op een consistent volume? Door gebruik te maken van compressie kan het dynamisch bereik ( het verschil tussen hard en zacht ) worden ingeperkt.

Een compressor zorgt ervoor dat de pieken van een geluid zachter worden gezet. De harde slagen van een drummer worden zo wat ingeperkt zodat de zachtere details meer naar voren komen. Ook wordt de zangpartij beter verstaanbaar en speelt de bassist alle noten even hard.

Compressie met Waves API-2500
Waves API-2500 software Compressor

Effecten

Door gebruik te maken van effecten zoals reverb (galm) en delay (echo) kunnen geluiden in de ruimte geplaatst worden. Een geluid kan verder weg geplaatst worden door er meer galm op te zetten. Reverb en delay zijn creatieve effecten die vaak ook ingezet worden om een geluid voller of grootser te laten klinken.

Door middel van Distortion en Saturation kan je een geluid aggressiever maken. Metal gitaristen kennen dit als geen ander. Maar ook in EDM wordt veel gebruik gemaakt van Distortion om een geluid feller en luider te laten klinken. Saturation is een subtielere variant om een geluid nét dat beetje extra levendigheid mee te geven.

Mixen met een plaatgalm
Arturia EMT software Plate Reverb

Master Track

Zodra een mix engineer alle sporen heeft bewerkt wordt er een eindmix gemaakt. Alle lossen sporen worden samen gemengd tot 2 sporen. Eén voor het linker kanaal of de linker speaker en de ander voor het rechter kanaal of de rechter speaker. Door panning kan een geluid op één van beide speakers geplaatst worden of ergens tussen de twee speakers in. Uiteindelijk levert een mix engineer dus een stereo- audiobestand aan.

Mastering

Wat doet een mastering engineer dan eigenlijk? Zodra het mixen is voltooid gaat de mix naar een mastering studio. Een mastering engineer controleert het werk van de mix engineer en voert correcties uit op het stereo- audiobestand. Op dat moment heeft de mastering engineer geen controle meer over de individuele sporen. Toch kan hij met hetzelfde gereedschap als de mix engineer nog een hoop aanpassingen maken.

Mastering engineers hebben ontzettend veel luister ervaring en werken in een akoestisch gekalibreerde ruimte. Zodra zij een stuk muziek horen weten ze precies wat er moet gebeuren. Heeft een mix teveel laag omdat de mix engineer op kleine speakers heeft gemixt? Dan kan de mastering engineer het laag wat verzwakken met EQ.

Is het stereobeeld té smal of juist té breed? Dan kan de mastering engineer dit tot op zekere hoogte aanpassen. Afhankelijk van het uiteindelijke afluistermedium kan de dynamiek van het nummer verder ingeperkt worden met behulp van compressie.

Als muziek té dynamisch is dan klinkt het misschien waanzinnig in een stille studio of op een goede hi-fi set, maar valt het volledig weg op oortjes of in de auto. Een mastering engineer gebruikt compressie en limiting om de muziek de gewenste luidheid mee te geven zodat het in meerdere afspeel situaties goed overkomt.

Het verschil tussen mixing en mastering

Dus, wat is nu het verschil tussen mixing en mastering? Het verschil zit hem in de middelen en het doel. Een mix engineer heeft controle over alle individuele sporen terwijl een mastering engineer niet meer heeft dan een stereo geluidsbestand.

Het doel van een mix engineer is dat alle afzonderlijke sporen goed samenwerken en klinken als één geheel. Het doel van een mastering engineer is daarentegen dat de muziek goed vertaald naar verschillende afspeelmedia.

Ook zorgt een mastering engineer ervoor dat meerdere nummers op een album goed met elkaar samenwerken. Nummers die misschien wel zijn gemixt door verschillende mix engineers. Mastering is dus de ultieme kwaliteitscontrole en de kers op de taart van het muziek productie proces.

Wil je meer weten over het mixen van je eigen muziek of het laten masteren van je nummers? Laat dan een berichtje achter in de comments onderaan deze pagina.

Share this post

Gratis Checklist

Download nu mijn gratis PDF met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen als muziekproducer.

Wat heb je nodig e-book cover

2 reacties

  1. wat voor percentage krijgt een mixing/mastering engineer?
    wat is een normale fee daarvoor.
    ik denk erover om de mm engineer buiten de fee een gepast royalty percentage te geven om hem extra te motiveren. is dat een goed idee?

    1. Een mix en masteringengineer werkt meestal met een projectprijs. Royalites zijn alleen voor muzikanten, componisten en tekschrijvers, of producers die op directe wijze hebben bijgedragen aan het bewerken van het arrangement en de compositie. Maar je bent natuurlijk altijd vrij om een verdeelsleutel af te spreken met een engineer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij beginnen als muziekproducer?

Download nu het GRATIS E-book met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen met muziekproductie.

Wat heb je nodig e-book cover