Naast het beatmatchen en inmixen is gain matchen een belangrijk onderdeel voor een goede DJ mix. Bovenaan iedere DJ mixer heb je een knopje genaamd ‘Gain’ of ‘Trim’. Waar is deze knop voor? En hoe gebruik je de meters om ervoor te zorgen dat twee tracks even luid klinken?
Wat is gain?
Allereerst, wat is gain precies? Gain is de Engelse term voor ‘versterking’. Op iedere mixer vindt je wel een gain knop, soms ook ‘trim’ genoemd, om het ingangsvolume in te stellen.
Het idee is om de gain zo in te stellen dat wanneer je de faders vol open zet, het volume even luid klinkt op alle kanalen.
De meters lezen
Hoe luid klinkt een nummer? Dit kun je eenvoudig aflezen aan de hand van de meters op je DJ mixer of DJ software. Belangrijk om te weten is dat deze meter een zogenaamde ‘piek meter’ is.
Het geeft altijd het luidste signaal weer. Meestal dus de kick of zangpartij. Maar als je een nummer hebt met een hele zware bas, dan kan dit nog wel eens veel luider klinken, dan de meter aangeeft.
Daarom gebruiken veel streamingdiensten geen piek normalisatie maar luidheidsnormalisatie. Dit is een andere manier van meten waardoor het gemiddelde geluidsniveau wordt, benadert.
Een DJ mixer heeft echter geen luidheidsmeter, dus wij moeten naast de ingebouwde piek meters vooral vertrouwen op ons gehoor.
Cue Mix
Zodra je een nieuwe track klaarzet om in te mixen stel je dus de gain in zodat de meters rond de 0, dus net onder het oranje of gele lampje uitkomen. Dan is het handig om het drukste stuk in het nummer uit te kiezen, dus de drop of het refrein, dit is namelijk altijd het hardste stukje.
Vervolgens luister je op je koptelefoon of de nieuwe track even luid klinkt als de huidige track. Zoniet? Dan pas je de gain aan van de nieuwe track.
Op die manier wordt het veel makkelijker om in te mixen want de track is nooit te hard of te zacht.
Trucje
Dat gezegd hebbende. Als je eenmaal doorhebt hoe je de gain matcht, kan het geen kwaad om de nieuwe track juist nét iets harder in te mixen. Op die manier wordt het extra duidelijk dat een nieuw nummer inkomt en zoals je misschien al weet, harder klinkt altijd beter waardoor je mix veel meer energie krijgt.
Vergeet alleen niet om de track later weer zachter te zetten met de gain knop. Je kunt natuurlijk niet iedere track steeds harder maken, op een gegeven moment houdt het op en dan gaat je master in het rood. Dat wil je te allen tijde voorkomen, want dat klinkt gewoon als een natte krant.
Een uitzondering is wanneer je een analoge mixer gebruikt. Deze hebben vaak een ‘sweet spot’. Wanneer je de gain instelt zodat de track nét het rood aantikt, dan vervormt de mixer op een subtiele manier. En dit geeft een uniek karakter aan de mixer.
Daarom gebruiken veel Dj’s het liefste Xone mixers in plaats van Pioneer’s DJM’s.
Tot zo ver
Tot zo ver dit artikel over gain matching. Als je een mix opneemt of een DJ set in Ableton maakt, dan is dit principe nog veel belangrijker. Probeer het vooral eens even uit, en experimenteer wat er gebeurt wanneer je een track juist te zacht of te luid inmixt. Uiteindelijk zijn er geen regels, alleen maar hulplijnen. Als je je maar bewust bent van de gevolgen, dan word je vanzelf een betere DJ!
Wil je meer leren over DJ technieken, om je mixen naar een hoger niveau te tillen? Kom gerust eens langs voor een proefles en krijg les van een ervaren instructeur.