Je hebt vast wel eens gehoord van de term: ‘audio interface’ of in goed Nederlands: ‘geluidskaart’. Maar wat is een audio interface eigenlijk? Wat kan je ermee? En wat is de beste audio interface voor muziekproducers?
Wat is een audio interface
Elke laptop of desktop computer wordt geleverd inclusief interne geluidskaart. Een geluidskaart is een stukje elektronica waarmee je digitale bestanden kunt omzetten in elektrische signalen. Dit elektrische signaal kan door je speakers of koptelefoon worden omgezet in trillende lucht.
De ingebouwde geluidskaart van een computer heeft echter niet de geluidskwaliteit en de opties die je als muziekproducer nodig hebt. Daarvoor gebruiken muziekproducers vaak een externe audio interface. Een kastje dat je met een USB of Thunderbolt kabel op je computer aansluit.
Een audio interface is niet alleen geschikt om geluid af te spelen, je kunt er ook mee opnemen. Met sommige geluidskaarten kan je zelfs meerdere signalen tegelijkertijd opnemen. Laten we eerst eens kijken welke opties de meeste geluidskaarten tegenwoordig allemaal met zich meebrengen.
In- en Uitgangen
Elke externe geluidskaart heeft 2 uitgangen om speakers op aan te sluiten met daarnaast vaak een aansluiting voor je koptelefoon. De meest compacte interfaces hebben 1 of 2 microfooningangen of lijn- ingangen.
Microfooningangen zijn zoals de naam zegt gemaakt om een microfoon op aan te sluiten en lijn- ingangen zijn gemaakt voor synthesizers of drumcomputers. Sommige geluidskaarten hebben nog een zogenaamde Hi-Z ingang wat ideaal is om direct een elektrische gitaar of basgitaar op te nemen zonder versterker.
Interface 1: Focusrite Solo
Een van de bekendste geluidskaarten op de markt is de Focusrite Scarlett Solo. Dit model wordt al een aantal jaar gefabriceerd en is ideaal om mee te beginnen. Sluit de interface eenvoudig met een USB kabel op je computer aan en je bent klaar om te rocken!
Interface 2: Tascam US 4x4HR
Mocht je meer instrumenten tegelijkertijd willen opnemen dan kan je opzoek gaan naar een geluidskaart met meer ingangen. De Tascam US 4x4Hr heeft bijvoorbeeld 4 ingangen en 4 uitgangen. De extra uitgangen zijn handig om bijvoorbeeld een 2e setje speakers aan te sturen of om geluiden van je computer naar een gitaarversterker of synthesizer te sturen.
Ook heeft deze interface een MIDI in- en uitgang wat handig is om synthesizers of MIDI keyboards aan te sturen zonder USB aansluiting. Een handige optie om rekening mee te houden dus.
Wil je een drumkit opnemen of misschien wel een hele band? Dan heb je meer ingangen nodig en is de Focusrite Scarlett 18i20 misschien wel een goede optie.
Interface 3: Focusrite Scarlett 18i20
Deze geluidskaart heeft standaard 8 ingangen en 10 uitgangen. Daarnaast kan je hem uitbreiden met 2 S/PDIF kanalen, een digitaal protocol wat vaak te vinden is op microfoon voorversterkers, en 8 ADAT kanalen. ADAT is een digitaal protocol wat gebruikmaakt van glasvezelkabels.
In combinatie met een ADAT voorversterker zoals de Focusrite Octopre of de Behringer ADA 8200 kan je zo eenvoudig meer kanalen toevoegen.
USB 2.0 / Thunderbolt / USB-C
De meeste geluidskaarten werken nog steeds met USB 2.0 of USB 3.0 aansluitingen. Je kan eventueel nog kiezen voor een Thunderbolt of USB-C interface, maar voor de geluidskwaliteit of functionaliteit maakt het verder niets uit.
Wat is nou de beste audio interface?
De beste interface is diegene die aansluit bij jou wensen. Ben je een singer-songwriter? Dan heb je aan 2 ingangen waarschijnlijk meer dan genoeg. Ook als je een DJ bent die af en toe zijn DJ set wilt opnemen kan je met een Focusrite Solo prima uit de voeten.
Ik raad wel aan om een interface te kopen die mee kan groeien met je setup. Als je van plan bent om veel synthesizers aan te schaffen die je allemaal afzonderlijk van elkaar wilt opnemen dan is het verstandiger om een interface te kopen met ADAT aansluitingen.
Omdat je met ADAT eenvoudig kan uitbreiden heb ik zelf gekozen voor een RME Digiface. Dit is een audio interface met 4 ADAT in- en uitgangen. In combinatie met een ADAT voorversterker kan je langzaam je setup uitbreiden tot een maximum van 32 in- en uitgangen.
Deze interface heeft alleen geen MIDI aansluitingen maar dit kan je eenvoudig oplossen met een aparte MIDI interface.
Conclusie
Check dus wat je nodig hebt. Hoeveel ingangen? Hoeveel uitgangen? Welke aansluitingen? Zodra je weet wat je nodig hebt wordt het veel eenvoudiger om een keuze te maken. En met geluidsapparatuur is het vaak de beste optie om niet het goedkoopste maar ook zeker niet het allerduurste product te kiezen. Ga voor de middenweg, dan weet je zeker dat je de komende jaren plezier hebt van je aankoop.
Mocht je vragen hebben, schrijf ze dan gerust op in de comments of stuur me een mailtje!